junior

Vi på Lerjedalens Juniorer har som huvudmålsättning att utveckla juniorens golfspel och bli en bättre golfare. Vi erbjuder en mötesplats med stor gemenskap där alla som vill utveckla sitt golfspel kan göra så. Vi värnar om gott kamratskap, laganda och omtanke om varandra i syfte att lägga grunden till ett livslångt golfintresse.

Lerjedalens Vision är att sänka snitthandicappet på alla juniorer som är med i träningen för varje år. Juniorverksamheten ska erbjuda träning och tävling - allt från bredd- till elitnivå. Vår strävan är att öka antalet Juniorer och involvera dom i klubbens aktiviter och tävlingar. Vi önskar att en större del av omgivningens ungdomar ska börja spela golf. Vi önskar att fler ungdomar engagerar sig på klubben utifrån eget intresse och spelar/tränar tillsammans med familj och vänner.

Utveckla verksamheten mot vår vision

Mer engagemang i verksamheten

Strategiskt arbeta med att engagera fler föräldrar. Uppgifterna kna vara: spelträning, aktiviter, transport osv. 

Få fler äldre juniorer att inspirera klubbens barn och ungdomar. 

Få elitlaget att engagera sig i juniorernas utveckling genom att inspirera vid speltillfällen. 

Få fler juniorer att tävla

Skapa fler tillfällen att tävla internt.

Hjälpa juniorerna med att få grönt kort via tex veckospeltillfällen. 

Delta i lagtävlingar. 

Skapa gemenskap

Skapa gemenskap via spelträning på Lerjedalens golfbanor. 

Skapa gemenskap via spelträning med besök på andra banor. 

Lerjedalens Juniorer gör aktiviteter tillsammans som inte är golfbaserade.

Anordna läger där vi besöker en annan anläggning. 

Juniorer ska delta i olika arbetsuppgifter och funktionärsroller på klubben.

Utveckla junioren

Träning i grupp och möjlighet till individuell träning.

Spelträning erbjuds vid varje träningstillfälle. 

Skapa möjlighet för utveckling av junioren golfspel. Aktivt jobba med att uppnå juniorens egna mål. 

Gästbesök på olika banor, antingen träning- eller tävlingssyfte. 

Ett inomhus program där utbildning av regler och etikett utförts via tex filmer eller powerpoints

träning 2024

Att regelbundet träna är viktigt för att man ska bli en bättre golfare. Men det gäller även att kombinera träning med spel på bana. Därför är alla våra träningstillfällen upplagda med 45 min träning på rangen, puttinggreen, bunkern och korthålsbanan och 45 min träning på banan med klubbens Pro, fadder eller andra juniorer. 

Nybörjare och juniorer upp till ca 9 år rekommenderas att delta i Golfkul-verksamheten som syftar till att på ett lekfullt sätt väcka intresse och lust att spela golf. Vi träffas på torsdagar kl 17.30 –  19.00, 8 gånger på våren och 4 gånger på hösten under ledning av Johan Wanngård. Kostnaden för hela programmet är 1640 kr. Vi startar v16 den 18 april.

Juniorer från ca 9 år och uppåt tränar måndagar och/eller tisdagar med start från kl 17.15 eller 18.00 med ca 7 juniorer i varje grupp under ledning av vår Pro Jules Meijers.  (Jules ersätter vår ordinarie Pro Birk Bergdahl som är föräldraledig) Kostnad för hela programmet är 2120 kr samt juniormedlemskap. Vi startar v16 den 15 april. Klubbor kan utlånas gratis vid förfrågan. Om man avbryter träningen efter 2 gånger betalar man bara en administrativ avgift på 200 kr. Föräldrar är en viktig resurs och ska efter överenskommelse medverka och hjälpa till i träningen. Juniorerna kan också komma att engageras i något uppdrag för klubbens räkning.  

Golfkul - Torsdag

På torsdagar har vi golfkul för 6-9 år. Här är fokus på att ha ROLIGT med inriktning på golf!

Datum

Start

18 April

Tid

Kl 17.30 - 19.00

Totalt 12 tillfällen

Måndag

Måndagsgruppen - här är dom flesta som är mellan 9-12 år, påväg att ta grönt kort eller har tagit grönt kort.

Datum

Start

15 April

Tid/Grupper

17.15
18.00

Totalt 16 tillfällen

Tisdag

Tisdagsgruppen - här är dom flesta som är mellan 11-15 år, har grönt kort och ambition att gå ner ännu mer.

Datum

Start

16 April

Tid/Grupper

17.15
18:00

Totalt 16 tillfällen

PRis

Upp till 12 år - 2120 kr + spelavgift 1200 kr

12-17 år - 2120 kr + spelavgift 2150 kr

18-21 år - 2120 kr + spelavgift 3200 kr


Golfkul

1640 kr (ingen spelavgift tillkommer)

tävling

Att tävla kan vara något av det roligaste som finns - om omstädigheterna stämmer dvs.. Vi på Lerjedalen är måna om att det först och främst ska vara kul att tävla. Faktorer som spelar in är nivå, gemenskap, struktur på tävling och att junioren på bästa möjliga sett får bollen framåt. Kolla ned på vilka tävlingar som finns tillgängliga som vilken/vilka skulle passa dig eller ditt barn. Finns det oklarheter när det gäller tävling är det bara att prata med Birk eller Johan.

Typ

1

2

3

4

5

Final

Final

Datum

8/5

21/5

26/5

11/6

10/7

4/8

5/8

Plats

Albatross

Sjögärde

Lycke

Chalmers

Lysegården

Öijared

Öijared

Sista anmälningsdatum

Kvalificeringskrav

13-21 år

Ranking

Typ
Datum

8/5

2/8

Plats

Myra

Backa Säteri

Sista anmälningsdatum

Kvalificeringskrav

8-21 år Hcp -8 - 36

Typ

1

2

3

Datum

23/4

12/7

2/10

Plats

Lökeberg

Gräppås

Sisjö

Sista anmälningsdatum

Anmälan

Senast 5 dagar före tävling

Kvalificeringskrav

Tjejer Hcp -8 - 54

Typ

1

2

3

4

5

6

Datum

22/5

29/5

27/6

4/7

22/7

7/8

Plats

Backa

Torrekulla

Sisjö

Kungälv-Kode

Delsjö

Lunna

Sista anmälningsdatum

Kvalificeringskrav

Hcp 36, 8-21 år (3 ålders-klasser hcp)

Typ

Datum

11 /8

12/8 

13/8

14/8

Plats

Lysegården, St Lundby

Sjögärde

Chalmers, Partille

Torslanda, Gullbringa

Sista anmälningsdatum

Anmäls av klubben

Kvalificeringskrav

Hcp 54 (Max hcp 36)

Typ

1

2

3

4

Datum

28/5

21/6

1/7

4/9

Plats

Stora Lundby

World of Golf

Kungsbacka

Särö

Sista anmälningsdatum

Anmälan sker i god tid innan tävlingen på Mingolf.se eller på arrangörsklubbens hemsida.

Kvalificeringskrav

Hcp 54 (4 hcp klasser)

Typ

Klubbkval

Gruppkval

Regionkval

Rike

Datum

11/6

2/7

9/8

?

Plats

Lerjedalen

Albatross (13,14 år), Mölndal (15,16)

Lerjedalen

Sista anmälningsdatum


9/6Kvalificeringskrav

Hcp 54 (Max hcp 36)

Typ

Klubbtävling

Datum

21/6

Plats

Lerjedalen

Sista anmälningsdatum
Kvalificeringskrav

Alla är välkommna

Grönt kort 2024

Vägen till grönt kort

Svenska Golfförbundet har beslutat att enhetliga regler ska gälla för alla som vill ta golfens Gröna Kort. Innehav av Grönt Kort innebär att man har tillräcklig kunskap om hur man spelar golf säkert, golfens regler och hur man uppträder på en golfbana. Man ska dessutom i ett spelprov visa att man behärskar spelet och golfens olika slag.

Det kan ta allt mellan veckor och år innan man klarat av proven för Grönt Kort. Faktorer som ålder, fysik, motorik, mognad och träningsflit spelar in.

Golf-ID och klubbtillhörighet

En förutsättning är att man har sk golf-ID och det kan man skaffa sig kostnadsfritt genom att registrera sig på SGF:s länk, klicka här.

För att ta Grönt Kort behöver man inte vara medlem i en klubb. Men utan klubbtillhörighet har man endast tränings- och spelmöjlighet på pay-and-play banor och ingen möjlighet att delta i tävlingar.

För att få en rejäl grundutbildning rekommenderas bestämt att man anmäler sig till klubbens  kansli 031-94 30 83 eller via mejl kansli@lerjedalen.se.

Olika regler för yngre resp äldre juniorer

Observera att olika regler gäller för juniorer upp till 12 år och för de som är äldre. Åldern baseras på födelseår och inte datum. Därmed menas till exempel att spelare som är födda fom 2010 under kalenderåret 2022 räknas som 12 år eller yngre medan de som är födda före 2010 räknas som över 12 år.

Vi rekommenderar starkt att försöka ta Grönt Kort så fort som möjligt – om möjligt innan 13 år – eftersom kraven för de yngre juniorerna går snabbare att klara av.

Spelare upp till 12 år

Barn upp till 12 år rekommenderas följa SGF:s juniorutbildning som sammanställts i häftet ’Golfäventyret’. Detta delas ut gratis till alla som deltar i klubbens organiserade träning och finns att köpa på kansliet. Man tränar på ett antal uppgifter med ökande svårighetsgrad och besvarar frågor på nätet. Avklarad uppgift signeras av förälder eller ledare i häftet och visar på juniorens utveckling. För att få Grönt Kort krävs att alla web-frågor är besvarade korrekt. Man får försöka hur många gånger som helst.

Det slutliga spelprovet görs på klubbens sk 100-bana som ska klaras på 45 slag (se fotnot 1) och signeras av markör med Grönt Kort och hcp 54 eller lägre. (En annan möjlighet är att spela 9 hål på Inneslingan från 150 m markeringarna på hål som är par 4 och par 5 hål samt från främre tee på par 3 hål. Alla hål räknas som par 3 och man får 3 extraslag på varje hål. Klarar man ett hål på 6 slag får man 2 poäng, 5 slag ger 3 poäng etc. Man ska ha 18 poäng för att klara provet.)

Man lämnar in sitt scorekort med godkänt spelprov på klubbens kansli tillsammans med intyg bevittnat av målsman/ledare att samtliga web-frågor på Level 1, 2 och 3 klarats av. Efter godkännande av juniorkommitténs ordförande utfärdar kanslichefen hcp 54 i Golfens IT system GIT.
(se fotnot 1).

Till vissa utmaningar krävs utrustning som man kanske inte själv har som tex innebandybollar, tennisbollar och uppbyggda sk 30- och 50-banor. Behövs hjälp med utrustning eller spelprov anmäler man detta till juniorkommittén Lerjedalensjuniorer@gmail.com som då hjälper till.

Fotnot 1: På 100-banan räknar man högst 7 slag på hål kortare än 75 m och högst 8 slag på de övriga hålen.

Spelare äldre än 12 år

När man registrerat sig och fått golf-ID går man in på SGF:s utbildningsportal, klicka här, för att lära sig om regler och säker golf.  Där finns både appar som kan laddas ner gratis och hänvisningar till lämplig litteratur som man kan köpa som exempelvis ’Golfens Regler’ och ’Grönt Kort’. Dessutom finns kunskapstester i form av kryssfrågor direkt kopplade till aktuellt golf-ID på de olika avsnitten som måste klaras.

På Lerjedalens Golfklubb gäller obligatoriskt att man ska delta i en teorigenomgång om säkerhet och uppträdande samt en fältvandring ute på banan tillsammans med klubbens instruktörer. Dessa genomgångar görs återkommande och man boka tid på klubbens kansli 031-943083. Detta är gratis för junior som delar i klubbens organiserade juniorträning. Se fotnot 2.

Man ska i spelprovet klara hcp 54 (se fotnot 3) på klubbens 9-hålsbana (den sk Inneslingan) noterat på scorekort styrkt av markör med Grönt Kort och hcp 54 eller lägre och inrapporterat till klubbens kansli. Spelträning organiseras varje vecka på klubben och man kan dessutom kontakta ’faddrar’ på klubben som man kan spela med. Se information om detta på anslagstavlorna i klubbhuset. När scorekort inlämnats på kansliet och teoriutbildningen klarats av, vilket automatiskt rapporteras in till kansliet från ’webben’, utfärdar kanslichefen hcp 54 i SGF:s IT-system GIT.

Fotnot 2: Det har hänt att teorigenomgångar och fältvandring ställts in på grund av rådande corona pandemi och då utgår detta utbildningsmoment.

Fotnot 3: Antalet slag beror på vilken tee man spelar från och framgår av banans slopetabeller som kan fås både på kansliet och på hemsidan. Det rekommenderas att inledningsvis övningsspela från banas gul-svarta 150 m markeringar. Antal slag per hål är maximalt 5 slag över hålets par.

SommarlägeR 2024

SOMMARLÄGER 2024
I år anordnas vårt traditionella sommarläger under perioden lö 15 - ti 18juni på Lerjedalens GK kl 9 - 15. Vi kommer att träna teknik, spela på vårabanor, tävla (bla Teen Cup klubbtävling), gå igenom regler och golfvett mmvarvat med små tävlingar. Se bifogat schema.
Klubbenskvalificeringstävling till Teen Cup spelas 8 juni där spelare med grönt kort födda 2008 - 2011 kommer att få en separat inbjudan att delta i kvalspelet på 18-hålsbanan. Läs mer om detta på SGF:s portal för juniortävlingar. Övriga spelare deltar i en intern klubbtävling med fokus på närspel på lägrets sista dag. Lunch och ett rejält mellanmål serveras i klubbhusets restaurang varje dag. Lägeravgiften är 1000 kr inkl mat. Fakturering sker via email och distribueras i efterhand.
Kontanter behövs bara för eventuellt köp av glass och godis. För att vara med är det inget krav att vara medlem i klubben. Kompisar och nybörjare som vill pröva på är också välkomna. Vidarebefordra gärna denna inbjudning. Vi lånar vid behov ut klubbor och bollar till dem. Tillgången på vänsterklubbor är dock begränsat. 

Vi är mycket angelägna att föräldrar hjälper till. Anmäl vilka dagar ni kan vara med i svarsformuläret till detta mail nedan så vi kan planera antalet luncher. Föräldrarna bjuds på lunch så långt som intäkterna räcker och eventuellt underskott läggs till på fakturan. Obligatorisk föranmälan. Muntliga anmälningar gäller inte.

Anmälan görs på denna länk. Återbud medges endast vid sjukdom och skada – inte dåligt väder. Sista anmälningsdag är fredag 7 juni främst med tanke på restaurangens planering. 

Bästa hälsningar
Juniorkommittén Lerjedalens GK
gnm JohanWanngård0708 902516