Juniorträning

Juniorträning

Juniorträning 2020

Vi kommer i år att ha träning för nybörjare 6 – 9 år på söndagar kl 10. Vi lär oss hur man uppträder på en golfbana, några av golfens regler och hur man slår och siktar med de olika klubborna. Vi kommer också att göra en utflykt och spela på någon annan bana i Göteborgsområdet. Under året träffas vi 12 söndagar och priset är 1395 kr. Det är viktigt att föräldrarna deltar och hjälper till med utrustning och säkerhet.

Träningen kommer i huvudsak att bedrivas på klubbens korthålsbana och inleds med några lekfulla teknikövningar och avslutas med att vi spelar några hål tillsammans från kort avstånd. Meningen är att man ska få uppleva att träffa en riktig green och putta bollen i hål.  Efter första timmen är alla välkomna att spela ytterligare några hål och öva fritt på vår fina bana – gärna tillsammans med vänner eller föräldrar. Rangebollar kan köpas i receptionen till ett mycket förmånligt pris. Nybörjare kan få låna klubbor gratis under hela säsongen.

                                                          * * *

Juniorer 9 år och äldre tränar under vår Pro James 1 timme i veckan i grupper om ca 8 deltagare. Här tränas närspel, puttning, fairwayslag, bunkerslag och utslag från tee. Denna träning sker på klubbens rangeområde och kompletteras med spel på klubbens korthålsbana (Västgötabanan) några gånger. Kursen omfattar 16 tillfällen och kostar 1595 kr. Man har då också fri tillgång till övningsbollar på klubbens driving range.

För att utveckla sitt spel och ta Grönt Kort är det viktigt att man tränar själv mellan de Pro-ledda träningstillfällena. Man har utmärkt hjälp av att göra övningarna i SGF:s bok Golfäventyretsom ingår i priset. Lika viktigt som teknikövningarna är att man får erfarenhet av att spela från olika lägen på gräs, att träffa green och sänka bollen. Det kan inte nog understrykas vikten av att föräldrar och anhöriga uppmuntrar sina ungdomar till egen träning och att det är mycket roligare om man tränar med en kompis.

Träningarna börjar efter påsk den 19 april.  Länk till träningskalendern med tider finns här.


För anmälning till juniorträning klicka, 
här.

    • Tränings- och medlemsavgifter faktureras ut till målsman via E-mail.

Avbokning med återbetalning medges för anmäld deltagare innan tredje träningstillfället med en kvarhållen administrativ avgift av 200 kr. Avbokningen ska göras till Lerjedalensjuniorer@gmail.com med uppgifter om kontoinnehavare, bank, clearingnummer och konto.

  • Frånvaro av annan anledning medger ingen kompensation.
  • Om träningen måste ställas in meddelas detta via E-mail från Lerjedalensjuniorer@gmail.com. Träningen ställs inte in vid dåligt väder men exempelvis om ledaren är sjuk. Ett nytt träningstillfälle kommer då att planeras in efter den sista schemalagda lektionen.
  • Klubben förbehåller sig rätten att ändra på träningsgrupperna och gällande planering samt byta ledare om det bedöms vara påkallat. Detta kommer att informeras med E-mail från Lerjedalensjuniorer@gmail.com.

Grönt Kort:

Svenska Golfförbundet har beslutat att enhetliga regler ska gälla för golfens Gröna Kort från och med 15 april 2020. Innehav av Grönt Kort innebär att man har tillräcklig kunskap om hur man spelar golf säkert, golfens regler och hur man uppträder på en golfbana. Man ska dessutom i ett spelprov visa att man behärskar spelet och golfens olika slag. En förutsättning är att man har sk golf-ID och det kan man skaffa sig kostnadsfritt genom att registrera sig på SGF:s länk https://borjaspela.golf.se/.
För att ta Grönt Kort behöver man inte vara medlem i en klubb. Men utan klubbtillhörighet har man endast tränings- och spelmöjlighet på pay-and-play banor och ingen möjlighet att delta i tävlingar. För att få en rejäl grundutbildning rekommenderas bestämt att man anmäler sig till utbildning till Grönt Kort till klubbens professionella instruktör James Nelson 0768-936153 alternativt till klubbens kansli 031-943083 eller info@lerjedalen.se.

Spelare födda 2008 och senare:
Barn upp till 12 år ska följa SGF:s juniorutbildning som sammanställts i häftet ’Golfäventyret’. Detta delas ut gratis till alla som deltar i klubbens organiserade träning och kan även köpas på kansliet. Man ska klara ett antal uppgifter som visas i häftet. Avklarad uppgift ska signeras av förälder eller ledare. Det slutliga spelprovet görs på klubbens sk 100-bana som ska klaras på 45 slag (se fotnot 1). När man är klar lämnar man in sitt signerade häfte på klubbens kansli som då utfärdar hcp 54 i Golfens IT system GIT.
Till vissa uppgifter krävs utrustning som man kanske inte själv har som tex innebandybollar, tennisbollar och uppbyggda sk 30- och 50-banor. Behövs hjälp med utrustning eller spelprov anmäler man detta till juniorkommittén Lerjedalensjuniorer@gmail.com som då hjälper till.
Fotnot 1: På 100-banan räknar man högst 7 slag på hål kortare än 75 m och högst 8 slag på de övriga hålen. Använd Västgötabanans eller Golfäventyrets scorekort eller anteckna antal slag på en enkel papperslapp.

Det rekommenderas att man börjar spela Västgötabanan från 30 metersmarkeringen. När man klarar 45 slag spelar man från 50 metersmarkeringen och till sist hålen i sin fulla längd. Man får inte underskatta den tid det tar att få Grönt Kort – ibland en hel säsong eller mer beroende på exempelvis mognad, fysik, coachning och träningsfrekvens

Spelare födda före 2008:
När man registrerat sig och fått golf-ID kan man gå in på SGF:s utbildningsportal https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/golf/utbildning/spelarutbildning/gront-kort-1/gront-kort-1/
för att lära sig om regler och säker golf. Där finns både appar som kan laddas ner gratis och hänvisningar till lämplig litteratur som man kan köpa som exempelvis ’Golfens Regler’ och ’Grönt Kort’. Dessutom finns kunskapstester i form av kryssfrågor direkt kopplade till aktuellt golf-ID på de olika avsnitten som måste klaras.

På Lerjedalens Golfklubb gäller obligatoriskt att man ska delta i en teorigenomgång om säkerhet och uppträdande samt en fältvandring ute på banan tillsammans med klubbens instruktörer. Dessa genomgångar görs återkommande och man boka tid på klubbens kansli 031-943083. Detta är gratis för junior som delar i klubbens organiserade juniorträning.

Man ska i spelprovet klara hcp 54 (se fotnot 2) på klubbens 9-hålsbana (den sk Inneslingan) noterat på scorekort styrkt av markör med giltigt golf-ID och inrapporterat till klubbens kansli. När spelprov och teoretiska tester är klara utfärdar klubbens utbildningskommitté hcp 54 i GIT.

Fotnot 2: Antalet slag skiljer sig för herrar och damer och beror på vilken tee man spelar från och framgår av banans slopetabeller. Det rekommenderas att inledningsvis övningsspela från banas gul-svarta 150 m markeringar. Antal slag per hål är maximalt 5 slag över hålets par.

 

Vanliga frågor:

Vad krävs för att sänka sitt handicap under hcp 54:
Man sänker sitt handicap genom att få mer än 18 poäng när man gått 9 hål på klubbens 9-hålsbana från valfri tee – röd tee rekommenderas. Scorekort registreras på Mingolf.se och markörens golf-ID anges. Det är et stort steg att börja spela på fullstor bana. Det rekommenderas därför att man först spelar från 150 meter. När man är någorlunda säker på 18 poäng spelar man från ca 250 meter och till sist från röd tee.

Tips att köpa golfutrustning:
Vi rekommenderar att ni rådfrågar klubbens Pro i samband att utrustning (tex. klubbor, bag, vagn och kläder) ska köpas. Detta så att utrustningen passar ditt spel, teknik, kroppsbyggnad, ambitionsnivå och behov.

Försäkringsskydd:
Alla juniorer som deltar i klubbens organiserade verksamhet omfattas av Svenska Golfförbundets ansvars- och olycksfallsförsäkring.

Rangebollar:
Alla juniorer som är fullbetalande medlemmar har ett rangekort som ger tillgång till obegränsat antal övningsbollar. Övriga juniorer som är knutna till träningsverksamheten kan för 100 kr köpa ett rangekort på receptionen som ger 300 bollar. Observera att övningsbollarna endast får användas på rangen och inte när man övar närspel då egna bollar måste användas. Dom får givetvis inte heller användas vid spel på våra banor.

Borttappat/upphittat:
Lämnas i lådan bredvid greenfee-automaten.

Vart ska jag vända mig om jag har andra frågor?:
Klubbens reception och kansli: 031-943083

Frågor kan också besvaras av klubben Pro James Nelson (james@lerjedalen.se) eller juniorkommitténs ordförande Johan Wanngård.